天氣開始有陣陣涼意,最啱一定係同朋友圍埋打邊爐!今次特別請來人氣烹飪blogger「何師奶」為大家分享及示範製作三款特色邊爐湯底,保證從未試過咁滋味!三款湯底靈感均來自不同嘅飲品,創出「最夾」、「最清甜」及「最滋潤」湯底,等大家屋企開打邊爐聚會嘅時候,可以輕鬆自製邊爐湯底!真係急不及待喺係在家試做,試下邊款最啱口味。

「最夾」 -「可口可樂」配川味麻辣湯底

「四川麻辣湯底」是最近城中熱話,原來家中都可輕鬆炮製辣得過癮的湯底。香濃的辣味,以及舌尖陣陣的麻感,呷一啖湯再飲一啖冰凍的「可口可樂」,一定是最「爽」的配搭!

 

材料

油3湯匙
薑3片
蒜頭4粒切片
花椒10克
丁香3克
八角4粒
桂皮1片
草果2粒
沙薑5克
白胡椒5克
白豆蒄5克
香葉(月桂葉)6片
砲椒乾15克
指天椒乾20克
豆瓣醬2湯匙
花椒油2茶匙
雞湯1000毫升
水份500毫升

做法:

1. 燒熱鍋,下油,加入薑及蒜片炒至釋出香味,加入所有香料炒勻,下豆瓣醬炒片刻,加入雞湯、清水及乾辣椒及花椒油即成。

「何師奶小貼士」
1. 花椒體積細少,炒香後須隔掉,否則很容易黏著食物,咬到花椒粒會影響口感。
2. 豆瓣醬宜選四川辣豆瓣醬,買不到的話,可用一般豆瓣醬代替。
3. 緊記最後要加入花椒油,麻辣香味更突出的。

「最清甜」-以「ZICO」椰子水入饌:椰子雞湯底

「椰子雞湯底」可算是火鍋界的新寵兒,令湯底椰子味更濃郁的秘密就是把材料煲10分鍾後加入 「ZICO」椰子水,就可即時為你的湯底立即提升椰子香味!

材料

ZICO椰子水1,500毫升
雞1隻(1斤)
椰子120克
去核紅棗2粒

做法:

1. 注入1,500毫升ZICO椰子水於鍋中。
2. 椰子水煮沸後加入所有材料即成。

「何師奶小貼士」
1. 雞肉放湯時不斬件,肉質會更鮮嫩,因斬件後雞肉會快速收縮,令雞肉變得不夠嫩滑。
2. 椰子水宜選用無添加100%椰子水,令雞湯味道更清甜。

「最滋潤」-靈感源自「健康工房」 飲料:竹蔗茅根海底椰湯底

秋天天氣乾燥特別喜歡飲「健康工房」竹蔗茅根海底椰潤一潤佢,因而受到啟發製作這個「竹蔗茅根海底椰湯底」,非常適合喜歡味道較清淡的朋友。

材料

竹蔗300克
茅根30克
海底椰50克
甘筍100克
馬蹄6粒
水份1,500毫升

做法:

1. 注入1,500毫升清水於鍋中。
2. 水沸後加入所有材料即成。

 

「何師奶小貼士」
竹蔗茅根海底椰湯底,可減低吃火鍋的燥熱情況,湯底不用加入鹽調味。